niedziela, 24 lutego 2019

Schab w sosie cebulowo pieczarkowym

Schab jest niezwykle kruchy. W daniu zdecydowanym smakiem jest aromat cebuli, pieczarek i śmietanki. Całość stworzyło smaczny obiad. Idealny – ponieważ w jednym daniu mamy mięso i sos.





 600 g schabu wieprzowego
Sól
Pieprz
Przyprawa do mięsa
Musztarda sarepska (do smarowania)
1 duża cebula
½ pora (biała część)
2 marchewki
250 g pieczarek
4 szklanki wody
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki śmietany 18% (gęstej)
2 łyżki mąki ryżowej
Czosnek granulowany
Natka pietruszki (świeża i suszona)



Schab kroimy na 2 cm plastry. Każdy rozbijamy tłuczkiem i kroimy na pół. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Każdy kawałek schabu dodatkowo smarujemy delikatnie musztardą sarepską. Cebulę kroimy w piórka, por w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni, przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy cebulę, marchew i por. Przekładamy wszystko do mięsa. Mięso podlewamy wodą, wrzucamy listek laurowy i ziarna ziela angielskiego. Całość dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso delikatnie zmięknie wkładamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Schab dusimy pod przykryciem przez 45-60 minut. Pod koniec odlewamy pół szklanki zalewy z mięsa. W niej mieszamy śmietankę z mąką. Wlewamy do schabu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Schab dekorujemy posiekaną pietruszką i czerwonym pieprzem.



2 komentarze:

  1. Przepis nawet apetyczny, ale... Ile marchwi??? Na czym smażyć - olej, oliwa, smalec, masło klarowane czy może margaryna??? Bardziej doświadczony "kucharz" oczywiście wybrnie bez problemu z opresji, ale młody wpadł w konfuzję... Pozdrawiam - leszek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leszku :-) wybrniesz spokojnie. Marchewki 2 sztuki, olej rzepakowy około 3 łyżek :-)

      Usuń