Schab
jest niezwykle kruchy. W daniu zdecydowanym smakiem jest aromat cebuli,
pieczarek i śmietanki. Całość stworzyło smaczny obiad. Idealny – ponieważ w
jednym daniu mamy mięso i sos.
600 g schabu wieprzowego
Sól
Pieprz
Przyprawa
do mięsa
Musztarda
sarepska (do smarowania)
1
duża cebula
½
pora (biała część)
2 marchewki
2 marchewki
250
g pieczarek
4
szklanki wody
1
liść laurowy
3
ziarna ziela angielskiego
3
łyżki śmietany 18% (gęstej)
2
łyżki mąki ryżowej
Czosnek
granulowany
Natka
pietruszki (świeża i suszona)
Schab
kroimy na 2 cm plastry. Każdy rozbijamy tłuczkiem i kroimy na pół. Mięso
przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Każdy kawałek schabu
dodatkowo smarujemy delikatnie musztardą sarepską. Cebulę kroimy w piórka, por
w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Mięso obsmażamy z każdej
strony na rozgrzanej patelni, przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu
mięsa przesmażamy cebulę, marchew i por. Przekładamy wszystko do mięsa. Mięso
podlewamy wodą, wrzucamy listek laurowy i ziarna ziela angielskiego. Całość
dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso delikatnie zmięknie wkładamy pokrojone w
ćwiartki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną
natką pietruszki. Schab dusimy pod przykryciem przez 45-60 minut. Pod koniec
odlewamy pół szklanki zalewy z mięsa. W niej mieszamy śmietankę z mąką. Wlewamy
do schabu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Schab dekorujemy posiekaną
pietruszką i czerwonym pieprzem.
Przepis nawet apetyczny, ale... Ile marchwi??? Na czym smażyć - olej, oliwa, smalec, masło klarowane czy może margaryna??? Bardziej doświadczony "kucharz" oczywiście wybrnie bez problemu z opresji, ale młody wpadł w konfuzję... Pozdrawiam - leszek
OdpowiedzUsuńLeszku :-) wybrniesz spokojnie. Marchewki 2 sztuki, olej rzepakowy około 3 łyżek :-)
Usuń