środa, 13 marca 2019

Jednogarnkowy kolorowy kurczak

Pyszny i szybki obiad przygotowany w jednym naczyniu. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30-35 minut.  Różnorodność warzyw w daniu wzbogaca smak i nadaje pięknego aromatu.




300 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Czosnek granulowany
Ostra czerwona papryka
Sól
Pieprz
1 cebula
1 czerwona papryka
50 g mrożonego szpinaku
1 marchewka
10 pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki wody + 1 łyżka mąki ryżowej
Olej do smażenia

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Cebulę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso oraz mrożony szpinak. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki.  Warzywa dokładamy do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż wszystkie produkty będą miękkie. Na końcu mięso podlewamy wodą wymieszaną z jogurtem naturalnym i mąką ryżową. Doprawiamy ponownie do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy z ryżem lub kaszą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz