Zamarynowanie wcześniej mięso po upieczeniu charakteryzuje się niezwykłą kruchością oraz aromatem. W połączeniu z pomidorowo sojowym sosem jest bardzo smaczne. Propozycja na rodzinny domowy obiad!
600 g karkówki
Przyprawa do karkówki
Czosnek granulowany
Pieprz
Słodka czerwona papryka
1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
2 cebule
Mąka do obtoczenia
Olej rzepakowy do smażenia
Sos:
1 szklanka wody
350 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
2 łyżki octu 10%
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
Pieprz
Czosnek granulowany
Karkówkę kroimy na 2 cm plastry, rozbijamy tłuczkiem. Mięso marynujemy w przyprawie do karkówki, mieszance ziół włoskich, czosnku granulowanym, pieprzu, słodkiej czerwonej papryce i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy na całą noc do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.
Następnego dnia mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z każdej strony na patelni. Po przesmażeniu karkówki na tej samej patelni smażymy cebulę oraz pieczarki. W garnku zagotowujemy składniki na sos. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przesmażone pieczarki z cebulą. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Danie pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200*C przez 70-80 minut.
wyborne danie :) mniam
OdpowiedzUsuń