wtorek, 19 marca 2019

Rolada z porowo szpinakowym farszem

Taka rolada znakomicie sprawdzi się na domowym obiedzie jak i rodzinnych spotkaniach. Plusem takiego mięsa jest to, że może być podane na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję gościom posmakuje!




1 podwójny filet z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Słodka czerwona papryka
Czosnek granulowany
Farsz:
3 garście świeżego szpinaku baby
1 por
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
4 plastry żółtego sera gouda
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
100 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju rzepakowego

Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Mięso układamy na kształt prostokąta. Szpinak oraz por przesmażamy na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Szpinak i por muszą być miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie mieszamy go z pokrojonym serem feta. Farsz układamy na mięsie. Na wierzch rozkładamy plastry żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Całą roladę owijamy dodatkowo wędzonym boczkiem. Roladę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Owijamy i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy rozciąć folię, aby wierzch mięsa ładnie się zrumienił.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz