Sos
do tego mięsa wyszedł fenomenalny – aromatyczny i kremowy. Smakuje czosnkiem,
koperkiem i suszonymi pomidorami.
Roladki z kurczaka wypełniłam ciągnącym serem i smaczną wędliną. Całe
danie stworzyło zgrany duet! Polecam na obiad!
500
g fileta z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa
do kurczaka
7
plastrów żółtego sera
7
plastrów polędwicy wiśniowej
100
g wędzonego surowego boczku
10
pieczarek
Sos
beszamelowo koperkowy:
1,5
łyżki masła
1,5
łyżki mąki ryżowej
700
ml mleka 3,2%
2
łyżki koperku
1
łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
Sól
Pieprz
Czosnek
granulowany
Filet
z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy
solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie mięsa układamy plastry szynki i żółtego sera. Zwijamy w
ciasny rulon i owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu
żaroodpornym. Pieczarki kroimy na ćwiartki, układamy przy mięsie.
W
garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy
mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, często mieszamy. Gdy
masa będzie za gęsta ponownie podlewamy mlekiem. Pod koniec dodajemy suszone
pomidory z czosnkiem, koperek, sól i pieprz. Gotowym sosem zalewamy mięso.
Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod
koniec pieczenia możemy odkryć mięso aby ładnie zarumienił się wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz