wtorek, 4 czerwca 2019

Tradycyjny blok czekoladowy ze słonecznikiem

Ulubiony smak dzieciństwa. Tym razem zrobiony z pełnoziarnistymi herbatnikami i ziarnami słonecznika. Przepis na dużą porcję!




250 g margaryny lub masła
4 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka wody
1 szklanka białego cukru
500 g mleka w proszku
250 g pełnoziarnistych herbatników
0,5 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki mieszanki rodzynków i orzechów

Herbatniki pełnoziarniste łamiemy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy wodę oraz wkładamy kawałki margaryny lub masła. Wsypujemy cukier oraz kakao. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie partiami wsypujemy mleko w proszku, energicznie mieszamy, aż masa ładnie się połączy. Na końcu wsypujemy herbatniki, słonecznik i orzechy z rodzynkami. Ponownie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Blok chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.







1 komentarz: