wtorek, 30 lipca 2019

Rolada szpinakowo – kalafiorowa

Pyszna propozycja mięsa zarówno na ciepło jak i na zimno. Szpinak w połączeniu z kalafiorem stworzyły ciekawe połączenie smakowe. Dodatek stanowi ciągnący i spajający całość żółty ser. Polecam!




2 filety z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
1 łyżka masła
100 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
7 różyczek kalafiora
1 szklanka startego żółtego sera
50 g sera camembert z ziołami

Kalafior gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Jeszcze ciepły gnieciemy widelcem. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu, aż ze szpinaku odparuje woda. Na końcu wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Doprawiamy je przyprawą do mięsa, solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką.  Rozkładamy je na desce w kształt prostokąta. Na mięsie rozkładamy kalafior, następnie szpinak oraz ser. Całość zawijamy w dość ciasną roladkę. Wierzch obsypujemy przyprawą do mięsa. Mięso układamy na foli aluminiowej. Skrapiamy ją olejem i szczelnie owijamy. Przekładamy do keksówki (wtedy będzie miała ładny kształt). Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia przecinamy folię aby wierzch się zarumienił. Podajemy z sosem serowym (o takim)!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz