poniedziałek, 21 października 2019

Babeczki orkiszowe z gorzką czekoladą

Rewelacyjne babeczki, idealne do wykonania z dziećmi. Moja córeczka dzielnie mi pomagała. Dodatek wanilii i gorzkiej czekolady z nutą pomarańczy sprawiły, że babeczki są wyśmienite. A najważniejsze w tym wszystkim jest to, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. 




300 g mąki orkiszowej jasnej
4 jajka
200 g ksylitolu lub cukru
250 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy

Masło rozpuszczamy, studzimy. Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je na puszystą masę, stopniowo dosypujemy ksylitol lub cukier. Następnie dodajemy cukier waniliowy, ostudzone masło i esencję waniliową. Miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączmy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia.  Mieszamy za pomocą trzepaczki. Na samym końcu dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i ponownie mieszamy. Masa jest dość gęsta. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.







1 komentarz: