piątek, 29 listopada 2019

Drobiowe roladki zapieczone w grzybowym sosie

Jesień to dla mnie oczywiście zapach suszonych grzybów w daniach. Uwielbiam sos grzybowo – śmietanowy. Proste roladki z serem smakują wyśmienicie z tym sosem.  Dodatek świeżej natki pietruszki wzbogaca smak całego dania.



Na 6 roladek:
500 g fileta z piersi kurczaka (2 piersi)
6 plastrów sera radamer
6 łyżeczek świeżej natki pietruszki
Przyprawa do mięsa
Sól
Pieprz
Sos:
1 duża cebula
200 g pieczarek
¾ szklanki suszonych grzybów leśnych
1 ząbek czosnku
300 ml wody
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka mąki ryżowej
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
2 łyżki natki pietruszki


Leśne grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Na każdym kawałku układamy plaster sera i łyżeczkę natki pietruszki. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Roladki przesmażamy na rumiano na patelni, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na osobnej patelni szklimy do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz odsączone i posiekane leśne grzyby. Całość dusimy do miękkości, następnie podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na końcu wlewamy rozmieszaną w wywarze z patelni śmietanę i mąkę ryżową. Dokładnie łączymy z resztą składników i dusimy jeszcze kilka minut. Gotowym sosem zalewamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 60 minut. Po upieczeniu przekładamy na półmisek, obsypujemy ugotowaną pokrojoną marchewką i natką pietruszki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz