niedziela, 1 grudnia 2019

Cytrynowy sernik z galaretką mango

Delikatny i kremowy sernik z nutą cytrynową jest znakomitym pomysłem na świąteczne ciasto. Pieczony w kąpieli wodnej jest aksamitny i rozpływający się w ustach. Całość dopełnia pyszna galaretka z mango. Sernik nie jest przesłodzony. Sernik sposobem przygotowania przypomina znany sernik nowojorski.




Spód:
1 opakowanie ciastek hit lub podobnych czekoladowych
75 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
4 jajka
1 szklanka ksylitolu
200 g gęstej śmietany 18%
Skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wierzch:
250 g mango
¼ szklanki wody
1 galaretka cytrynowa

Spód:
Ciastka blendujemy na gładki pył. Wlewamy do nich rozpuszczone masło. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Masą wylepiamy spód tortownicy o wymiarach 24 cm. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzewamy na 180*C (tryb góra- dół). Do miski przekładamy twaróg. Wsypujemy ksylitol. Miksujemy na wolnych obrotach. Stopniowo wbijamy po jednym jajku. Dodajemy skórkę startą z cytryny, esencję waniliową oraz gęstą śmietanę. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Całość miksujemy do momentu dokładnego połączenia się składników. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę (np. kwadratową) wypełnioną do połowy wrzątkiem. Tortownicę z ciastem ustawiamy wyżej. Sernik pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z wodą z piekarnika, włączmy funkcję termoobiegu i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Wierzch:
Obrane mango blendujemy na gładki krem. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy przelać ją na sernik. Ciasto chłodzimy w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz