niedziela, 29 grudnia 2019

Kruche gwiazdki z kapuścianym farszem

Pyszne kapuściaczki na kruchym drożdżowym cieście. Pięknie prezentują się wśród ciepłych lub zimnych przystawek. Idealnie pasują również do barszczyku. Polecam na domowe imprezy. Sprawdzą się na Wigilii, Sylwestrze czy podczas karnawału.




3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 żółtka
0,5 łyżeczki soli
¾ szklanki gęstej śmietany 18%
1/3 kostki świeżych drożdży (30 g)
100 g masła
1 łyżeczka cukru
Farsz:
200 g pieczarek
1 cebula
250 g kiszonej kapusty
Garść suszonych grzybów leśnych
Pieprz
Olej do smażenia
Białko do smarowania


Farsz:
Kapustę kiszoną podlewamy szklanką wody, dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem (na 15 minut). Następnie odlewamy wodę i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażamy na patelni. Dokładamy suszone grzyby.  Gdy kapusta zmięknie dodajemy ją do pieczarek i smażymy do miękkości (około 10 minut). Gotowy farsz delikatnie blendujemy aby był gładszy.
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Drożdże rozcieramy w śmietanie z cukrem. Przelewamy do mąki. Wbijamy żółtka oraz dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placek i wycinamy gwiazdki. Na każdej układamy po łyżeczce farszu, przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi gwiazdek zlepiamy białkiem. Wierzch również smarujemy białkiem. Gwiazdki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10-15 minut. Gwiazdki muszą być rumiane. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz