Taka forma calzone była strzałem w dziesiątkę. Smak rewelacyjny – mięsny farsz obłędny. Mąka orkiszowa jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Zawiera zdrowe substancje, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 00 <Radix-bis>
¾ szklanki letniej wody
20 g drożdży
2,5 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Farsz:
1 filet z kurczaka
Przyprawy: czosnek granulowany, curry, liść lubczyku, suszona natka pietruszki, przyprawa do mięsnej zapiekanki
10 pieczarek
1 biała cebula
4 suszone pomidory
150 g żółtego sera radamer
3 łyżki świeżej natki pietruszki
2 łyżki łagodnego keczupu
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wlewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy farsz. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na duży placek. Wycinamy z niego 12 kół o średnicy 12 cm.
Farsz:
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawami: czosnkiem granulowanym, curry, liściem lubczyku, suszoną natką pietruszki, przyprawą do mięsnej zapiekanki. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso, pokrojone drobno pieczarki i suszone pomidory oraz świeżą natkę pietruszki. Pod koniec smażenia dodajemy keczup. Farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Na każdym placku układamy farsz. Przykrywamy go drugim plackiem. Brzegi calzone dociskamy widelcem. Górę dziurkujemy widelcem lub słomką . Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz