Najlepszy przepis na kruche babeczki. Są naprawdę delikatne i pyszne. Biała czekolada i chałwa – czy można chcieć większej słodyczy? Uwielbiam takie połączenie!
Babeczki (16 szt):
1 ¾ szklanki mąki pszennej
150 g masła lub margaryny maślanej
3 żółtka
5 łyżek cukru pudru (z czubkiem)
16 g cukru waniliowego
Krem:
500 ml śmietany 36%
2 fixy do śmietany
250 g mascarpone
200 g białej czekolady
100 g chałwy waniliowo – kakaowej
100 g borówek
Kilka pierniczków
Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut. Po tym czasie wylepiamy wysmarowane masłem foremki (u mnie średnica 7 cm). Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku przez około 10 minut. Babeczki mogą być gotowe wcześniej, wszystko zależy od naszego piekarnika. Musimy obserwować czy brzegi są już zarumienione.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z z fixami. Dodajemy serek mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Kremem napełniamy upieczone i wystudzone babeczki. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą, borówkami I pierniczkami. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz