Błyskawiczne
w przygotowaniu kokosowe ptasie mleczko. Masa jest niebiańsko lekka i puszysta.
Wierzch ciasta można oblać ulubioną czekoladą lub po prostu obsypać wiórkami
kokosowymi. Za spód ciasta posłużyły batoniki dla dzieci (misie lubisie).
Spód:
6
biszkopcików z mlecznym nadzieniem (np. Lubisie)
Masa:
1
puszka mleczka kokosowego Radix-bis (400 g)
¾
szklanki ksylitolu lub białego cukru
250
g serka mascarpone
2
łyżki żelatyny
0,5
szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
Na
dnie foremki o średnicy 18-20 cm układamy biszkoptowe ciastka. Delikatnie
ugniatamy dłońmi aby spód był w całości zakryty. Żelatynę rozpuszczamy w
gorącej (nie wrzącej!) wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski
przelewamy całą puszkę mleczka kokosowego. Wsypujemy ksylitol lub biały cukier.
Dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy na średnich obrotach. Dolewamy
przestudzoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na biszkopty. Na
wierzchu ciasta tworzą się pęcherzyki powietrza, dlatego ciasto jest tak lekkie
i puszyste. Ciasto chłodzimy w lodówce do stężenia. Wierzch możemy obsypać
wiórkami kokosowymi.
Wygląda pysznie, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń