sobota, 21 marca 2020

Domowe bagietki do zapiekanek

Pyszne pieczywo w formie bagietek. Idealnie sprawdzi się do domowych zapiekanek! Zjemy je również na śniadanie czy kolację z masełkiem! 





250 ml mleka 3,2%
1 łyżka masła 82%
1 łyżka cukru
250 ml wody o temperaturze pokojowej
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka soli
4 szklanki mąki pszennej typ 450-500

Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Do misy miksera przelewamy mleko, dodajemy drożdże, sól oraz partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy na średnich obrotach mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, wyłączamy mikser. Ciasto będzie dość lepie, ale powinno ładnie odchodzić od rąk. Gdy tak nie jest możemy je delikatnie podsypać mąką. Formujemy kulę, przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Formujemy bagietki. Układamy na foremkach do bagietek lub po prostu na złożonym papierze do pieczenia. Papier do pieczenia o wymiarach 35*50 cm składamy w harmonijkę. Układamy na nim bagietki,  nie mogą się stykać.  Bagietki ponownie odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut. Na wierzchu nacinamy ostrym nożem paseczki.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230-250*C. Przed samym wstawieniem foremki do piekarnika, na dno wrzucamy kilka kostek lodu.  Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Bagietki w środku są mięciutkie, na zewnątrz chrupiące.








2 komentarze:

  1. świetny pomysł na domowe bagietki! :D zapisuję i będę robić, wszak czasu teraz pod dostatkiem ^^

    OdpowiedzUsuń