Bardzo
prosty przepis na nietradycyjnego kotleta mielonego! Serowy środek, chrupiący
wierzch! Z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie!
Polecam na domowy obiad!
500
mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1
cebula
3
jajka
3
łyżki świeżej natki pietruszki
½
pęczka świeżego szcypiorku
3
łyżki bułki tartej + do obtoczenia
100
g boczku wędzonego w plastrach
10
mini kulek mozzarelli
Sól
Pieprz
Słodka
czerwona papryka
Czosnek
granulowany
Mięso
mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą
natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę
tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem
granulowanym. Wyrabiamy gładkie, zwarte mięso. Formujemy cienki placek na dłoni.
Do środka wkładamy kulkę mozzarelli i dokładnie zwijamy mięso aby nie było
widać sera. Każdy kotlecik owijamy dokładnie wędzonym boczkiem i układamy w
naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy pod
przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec
pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło.
Chętnie zjadłabym takiego mielonego <3
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
Usuń