czwartek, 2 kwietnia 2020

Pieczone mielone z boczkiem i mozzarellą

Bardzo prosty przepis na nietradycyjnego kotleta mielonego! Serowy środek, chrupiący wierzch! Z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie! Polecam na domowy obiad!





500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
3 jajka
3 łyżki świeżej natki pietruszki
½ pęczka świeżego szcypiorku
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
100 g boczku wędzonego w plastrach
10 mini kulek mozzarelli
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
Czosnek granulowany

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym. Wyrabiamy gładkie, zwarte mięso. Formujemy cienki placek na dłoni. Do środka wkładamy kulkę mozzarelli i dokładnie zwijamy mięso aby nie było widać sera. Każdy kotlecik owijamy dokładnie wędzonym boczkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło.





2 komentarze: