czwartek, 28 lipca 2016

Wołowe mini pizze

W domu mam wielkich zwolenników pizzy i staram się ją przygotowywać w różnych wydaniach. Tym razem są to mini pizze z wołowym mięsem z posmakiem pomidorów.



Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
3/4  szklanki letniej wody
Farsz:
1 cebula
1 por
100 g pieczarek
8 plastrów szynki
1 pomidor
200 g mięsa mielonego wołowego
150 g sera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Lubczyk

Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na duży placek. Dzielimy go na 4 części. W każdej części zwijamy brzegi.




Cebulę kroimy w kosteczkę, por w plasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dokładamy do cebuli. Następnie dodajemy mielone mięso i pokrojonego w kosteczkę pomidora i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. 






Farszem napełniamy mini pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut.



poniedziałek, 25 lipca 2016

Śmietankowe penne z kurczakiem i warzywami

Dania z makaronem słyną ze swej prostoty i pysznego smaku. Jest to szybki i smaczny obiad. Fajnego smaku daniu nadają malinowe pomidory.



250 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
5 pieczarek
2 malinowe pomidory
1 szklanka bulionu
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki pszennej
150 g makaronu penne
Sól
Pieprz
Sól czosnkowa
Szczypta chilli
Suszony koperek
Liść lubczyku




Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. 










Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso. 





Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, solą czosnkową, szczyptą chilli, suszonym koperkiem i lubczykiem. Mieszamy z ugotowanym makaronem penne.



czwartek, 21 lipca 2016

Mielone serowo cebulowe

Kotlety mielone z dodatkiem startego żółtego sera i ostrej młodej cebuli. Do tego ziemniaczki, mizeria i obiad gotowy!



250 g mięsa mielonego z indyka
50 g żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
2 cebule
1 jajko
Sól
Pieprz
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu. 


środa, 20 lipca 2016

Zakupy pod same drzwi... wynalazek sklepów internetowych!

Zakupy internetowe? Szybkie i sprawne zakupy w sklepie internetowym FRISCO.PL





Od bardzo bardzo dawna w sieci istnieją różnego rodzaju sklepy internetowe. Korzystałam z bardzo wielu portali, jednakże zakupy spożywcze zamawiałam po raz pierwszy w życiu. Nie powiem, że nie lubię chodzić pomiędzy sklepowymi półkami, dotykać i wąchać produktów, jednakże często zdarza się, że na tradycyjnych zakupach wydam o wiele więcej niż na te internetowe. 

Swoje pierwsze spożywcze zakupy internetowe zamówiłam na portalu Frisco.pl. Możemy tam znaleźć dosłownie wszystko - od artykułów spożywczych aż po chemię gospodarczą i kosmetyki. Strona stworzona jest w bardzo przejrzysty i prosty sposób. Po zarejestrowaniu się i wpisaniu swojego kodu pocztowego pojawia się lista produktów dostępna dla danego regionu Polski. A wierzcie mi produktów jest co nie miara. 
Dla mnie takie zakupy były wybawieniem, ponieważ od kilku dni mam w domu Małego cudownego Człowieczka, który zajmuje mi większość czasu. Dzięki zamówieniu zaoszczędziłam swój czas i stanie w kolejkach. W sklepie internetowym można zamówić m.in.wodę  CISOWIANKA Perlage - idealną na upalne i słoneczne dni. 

A oto zamówione przeze mnie produkty:




Swój czas zaoszczędziłam na chwilę wytchnienia i czas dla mojej najwspanialszej Rodziny:







czwartek, 14 lipca 2016

Siekane kotleciki z kurczaka z amarantusem

Takie kotleciki na pewno zaspokoją głód zarówno u dzieci jak i dorosłych. Polecam podanie ich z frytkami!



250 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
7 pieczarek
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
1 łyżeczka koperku (świeżego)
2 łyżki tartego parmezanu
50 g sera feta
Sól
Pieprz
Cząber

Filet z piersi kurczak kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z jajkiem, bułką tartą, amarantusem, tartym parmezanem, pokrojoną w kostkę fetą i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju.




poniedziałek, 11 lipca 2016

Pulpety w sosie koperkowo szczypiorkowym

Bardzo delikatne pulpeciki z dodatkiem kopru i szczypiorku. Sos jest idealny, kremowy. Danie zasmakuje również dzieciom!




Pulpeciki:
250 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kopru
1 łyżka szczypiorku
Sól
Pieprz

Sos:
400 ml wody
1 łyżka Vegety
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Liście natki pietruszki, pora i selera
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka koperku
1 łyżka szczypiorku
Liść lubczyku (suszony)
Sól
Pieprz

Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, koperkiem, szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. W garnku gotujemy wodę z przyprawą typu Kucharek, zielem angielskim, liściem laurowym i zieleniną – porem, natką selera i pietruszki. Dodajemy pulpeciki i gotujemy je do momentu wypłynięcia na wierzch (około 15 minut). Z garnka wyjmujemy zieleninę i pulpeciki. Przygotowujemy sos. Do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Mieszamy go z mąką i śmietaną. Wlewamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Dokładamy szczypior i koper. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Do garnka przekładamy mięso i gotujemy jeszcze około 10 minut. 



niedziela, 3 lipca 2016

Tradycyjny sernik z rosą

Uwielbiam serniki a ten w szczególności. Szybki i prosty w wykonaniu. Masa jest kremowa i słodka. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie.








Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
125 g margaryny
4 żółtka
Masa serowa:
5 jajek
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka 3,2 %
125 g margaryny
Beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru

Ciasto:
Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy do momentu powstania kruszonki. Następnie przesypujemy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Przekładamy je do foliowego woreczka i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie wylepiamy nim dno blaszki o wymiarach 23x27 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie kolejno dodajemy twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut.



Beza:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem białego cukru. Wykładamy je na upieczone ciasto (po tych 50 minutach). Na wierzchu możemy zrobić szlaczki. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150*C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. 







piątek, 1 lipca 2016

Ciasto czekoladowo kokosowe

Szybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”.



6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 szklanka oleju
0,5 szklanki wody niegazowanej
0,5 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1 łyżka mąki tortowej
0,5 szklanki wiórków kokosowych

Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą, żółtą  pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto trzymamy pod przykryciem, wtedy jest wilgotne.